Postizanje rodne ravnopravnosti: Izgradnja savezništva u politici i civilnom društvu

U Hrvatskom saboru, 28. veljače održana je konferencija na temu Postizanje rodne ravnopravnosti: izgradnja ženskog savezništva u politici i civilnom društvu. Konferencija je organizirana u suradnji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te Srednjoeuropske mreže jednakosti spolova uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

U punoj dvorani bilo je svega par muškaraca, što pokazuje nedostatak senzibiliteta za tzv. “ženske teme”, ne prepoznajući ih kao dio šireg, demokratskog konteksta.

U konferenciju su nas svojim pozdravnim govorima uveli Nansi Tireli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Kenneth Merten, Veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Karolina Leaković iz Srednjoeuropske mreže za jednakost spolova, Tajana Broz iz CESI- ja te Dragica Zgrebec, potpredsjednica Hrvatskog sabora. Govornici/e su već uvodno istaknuli da, iako je položaj žena u Republici Hrvatskoj objektivno bolji nego što je bio 1990- ih, još uvijek nije ni na približno zadovoljavajućoj razini, pogotovo u kontekstu ekonomske krize, koja u Hrvatskoj najviše pogađa upravo žene. Naglašeno je kako je krajnje vrijeme da se usvoji rodna perspektiva u svim politikama koje se provode, kako bi se na taj način poljuljale tradicionalne patrijarhalne strukture koje determiniraju stanje društva, te da je potrebno formirati ženska savezništva širokog opsega, oko konkretnih politika koje se tiču žena oko kojih je moguće postići transideološki konsenzus.

U drugom panelu pod nazivom Možemo li zajedno: suradničke strategije u politici i civilnom društvu sudjelovala je i Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Cjelokupni tekst izvještaja pročitajte na Libeli.